Travanj, 2010
4. susret općina i gradova prijatelja djece održan u Rijeci, 16. travnja 2010. godine.

više...

Siječanj, 2010
Odlukom Koordinacijskog odbora Akcije, projekt Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec 'Veselimo se čitanju, čitajmo svi' proglađen je Naj-akcijom u 2009. godini.

više...

Siječanj, 2010
Dana 29. ožujka 2010. u prostorijama Male scene Centra za kulturu Čakovec održana je konferencija za medije i predstavnike institucija...

više...

Archiva
 

Projekti koji se održavaju u sklopu akcije Grad Čakovec - Prijatelj djece.

NAUČIMO DJEČJU PRAVA U VRTIĆU DJEČJI ODJEL - PRIJATELJ DJECE
ZAŠTITIMO DJECU I MLADE OD ALKOHOLA PREHRANA PREDŠKOLSKOG DJETETA
I JA BI NA PLIVANJE PRIMJENA ZDRAVSTENE KNJIŽICE DJETETA
I JA BI NA MORE POTICANJE KREATIVNOSTI I DAROVITOSTI DJECE
DJEČJI FORUM GRADSKO VIJEĆE MLADIH
OAZA U ŠKOLI DOBAR RODITELJ
DJEČJI IZBOR PREDŠKOLA - ROMI

 

OAZA U ŠKOLICilj projekta:
85 % učenika srednjih škola u Čakovcu gubi u prosjeku po četiri sata dnevno na putovanje i čekanje nastave ili prijevoza, pa im se na ovaj način želi ponuditi mogućnost za kvalitetnije provođenje vremena nego što nude kolodvori, kafići ili gradski park. "Oaze" su mjesta unutar škole, koja nude sadržaje i aktivnosti koje nisu povezane s nastavnim i vannastavnim obvezama učenika. Zamišljene su kao mjesta zabave, odmora i druženja u školi, koja osmišljavaju, održavaju i razvijaju sami učenici srednjih škola.

Zadaci projekta:
- Utvrđivanje realnih potreba i mogućnosti pojedinih srednjih škola za uključivanje u projekt - senzibilizacija odraslih za podršku projektu koji implicira ideje o učeničkoj inicijativi i autonomiji unutar škole - senzibilizacija učenika za prihvaćanje odgovornosti stvaranja školskih "kutaka za dnevni odmor", koji su kasnije (na prijedlog gimnazijalaca) nazvani "OAZAma" - operacionalizacija procedura i metodologije za izvedbu prethodnih zadataka (konstrukcija skala stavova i anketa) - analiza dobivenih indikatora stavova i akcijske spremnosti za pojedine razine zadataka - stvaranje nacrta za pojedine "oaze u školi" - opremanje i stavljenje u funkciju "oaza" u srednjim školama koje sudjeluju u projektu.

Aktivnosti projekta:
- Sudjelovanje u projekt ponuđeno je svim srednjim školama u Čakovcu, a uključile su se tri srednje škole, čime su obuhvaćene dvije trećine srednjoškolske populacije u gradu.

Način provođenja:
- U projektu sudjeluju: Ekonomska i trgovačka škola, TIOŠ i Gimnazija. Projekt se počeo odvijati u školskoj godini 2002/2003. Svi prethodno navedeni zadaci su tijekom te školske godine uspješno odrađeni, sa specifičnostima za svaku školu. Od školske godine 2003/2004 formirane su "oaze" u tri čakovečke srednje škole, kao jedinstven projekt ovoga tipa u Hrvatskoj. Svake se školske godine postojeće "oaze" dopunjavaju novim sadržajima i obnavljaju

Voditelj projekta:
mr. Jelena Klinčević, spec. kliničke psihologije


Kontakt:
Psihologijski centar, Čakovec,
Matice hrvatske bb
telefon 040/ 312 330


Sudionici:
- učenici i profesori srednjih škola koje sudjeluju u projektu, sponzori i donatori koji materijalno ili financijski pomažu pojedinim srednjim školama.

Financiranje:
- iz gradskog proračuna ukupno 12000,00 kuna.


Aktualna događanja:
- prilozi svake pojedine srednje škole koja je uključena u projekt

 
Sva prava pridržana @ 2007 www.prijateljdjece.cakovec.hr
Interap Studio